In a unique public/private partnership with the Boston Public Library (BPL), the Friends of the South End Library has embarked on a capital campaign, Writing the Next Chapter, to transform the first floor interior of the South End branch into a state-of-the-art space that will support  modern library services. Based on preliminary discussions, the BPL has allocated $132,000 capital funding in FY 2018 to design and build a first phase. The Friends has pledged to raise an additional $50,000 from the South End community and our supporters by October. 

The illustrations on this page show a proposed plan, an early draft of ideas developed following meetings with various groups and the head librarian to identify potential improvements, with the hope of igniting the collective imagination of the community to get involved with this effort. The preliminary ideas include updated electric/digital infrastructure; a new area dedicated to teens; a beautifully renovated children’s room; more variety of seating arrangements for adults; a new community space to display books and images of the South End or work by our local authors; a new flexible room for tutoring, community services and conferences; and an attractive browsing wall for newspapers and magazines. The Friends used this plan to start a conversation with the BPL about the need for capital funding, and is now looking forward to a robust community input process once the funding is in place.

Funds raised over $50,000 will be applied to the completion of the second phase, for which an additional larger capital appropriation will be requested in FY 2019. A phased approach to improvements can transform the South End branch over a period of a few years and has been embraced by city and library managers as a new approach to capital improvements. Every member of the Friends’ board has donated already in amounts ranging from $50 to $10,000 for a total of $30,000. Eversource Energy has approved a generous grant, as well.

The Friends requested and has secured $150,000 in capital funding from the Parks Department to improve Library Park, which will be an integral part of the library’s future improvements. It will be refurbished in the current fiscal year after a public hearing sometime this fall. Library Park.

The Friends hope that you will support the campaign for the South End Branch Library, one of our neighborhood’s most important and vital resources. 

The overall changes for the proposed first two phases include:

  • a 21st-century electrical and communications system
  • a beautifully renovated children’s area
  • a new space specifically dedicated to teenagers
  • a centrally located circulation desk
  •  multiple seating arrangements for adults
  • wired tall tables for quick computer checks
  • a periodicals/newspapers wall for browsing
  • new offices and lunch room for our library staff
  • a South End history room for local research
  • a flexible space for conferences and tutoring

The library's building, an early example of the work by the firm of  Mitchell/Giurgola Architects LLP, has architectural significance and will likely require various preservation efforts.

All proposed improvements are subject to approval and input by the Project Management Team at the Boston Public Library and the library staff. 

Because this is the first time a Boston public branch library has raised private funding for a capital renovation, FOSEL has established an Honorary Fundraising Committee that reflects public and private support for the public/private partnership efforts. The Committee currently includes David Leonard, President of the Boston Public Library; State Treasurer Deb Goldberg; State Senator Sonia Chang-Diaz; State Representatives Byron Rushing and Aaron Michlewitz; At-large City Councillors Michael Flaherty, Ayanna Pressley and Annissa Essaibi George; City Council President Michelle Wu; District Councillors Frank Baker and Tito  Jackson;  John Holland of Holland Construction Companies; South End realtor Steven Cohen of Keller Williams Realty; and Al Desta and Yalem Alemu of the South End Food Emporium. 

The elevated rendering represents the proposed interior area from a (relocated) circulation desk to where the stairwell is located.